« Kaczka z sosem miodowym

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 6-8
  • czas przygotowania: 90 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: wysokokaloryczne

Składniki:

  • młoda kaczka (ok. 1,5-1,8 kg)
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: pomarańcze sparzyć, jeden z owoców pokroić w plasterki, z drugiego zetrzeć skórkę. Z całych pomarańczy wycisnąć sok. Kaczkę umyć, natrzeć skórką i oprószyć przyprawami.

Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masło rozpuścić. Do masła dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować częścią marynaty. Ułożyć ją w brytfannie i piec ok. 2 godzin - pierwsze 20 min. w temp. 200° C, pozostały czas w 180° C. W trakcie pieczenia polewać mięso marynatą, na następnie wytworzonym sosem. Sos przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. Doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plasterkami pomarańczy. Osobno podać sos.