« Perlica po staropolsku

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 4
  • czas przygotowania: 90 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: średniokaloryczne

Składniki:

  • tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg
  • 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
  • 2 dag bułki tartej
  • 10 dag masła
  • sól, pieprz
  • rozmaryn do smaku

Sposób przygotowania: Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.