« Gęsie udka z jabłkami

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 4
  • czas przygotowania: 70 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: średniokaloryczne

Składniki:

  • 4 udka gęsie
  • 20 dag cebuli
  • 400 ml rosołu drobiowego (z kostki)
  • łyżeczka majeranku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 12 suszonych śliwek (bez pestek)
  • 8 suszonych moreli
  • 2-3 łyżki calvadosu lub koniaku
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania: Gęsie udka umyć, osolić, przyprawić pieprzem i obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron na patelni. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 wcześniej parzone i odcieknięte, suszone śliwki. Po 30 minutach duszenia gęsi, jabłka ułożyć obok gęsi i dusić dalej przez 30 minut. 8 śliwek i 8 moreli zalać niewielką ilością wody (100 ml) i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać śmietanę, zagęścić mąką i zagotować. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i calvadosem. Usmażone udka wyłożyć na półmisek i polać sosem.