« Gęś po poznańsku

Informacje o potrawie:

  • liczba porcji: 7-8
  • czas przygotowania: 150 minut
  • stopień trudności: średniotrudne
  • kaloryczność: wysokokaloryczne

Składniki:

  • gęś (ok. 3,0 - 3,5 kg)
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • mała porcja włoszczyzny (bez kapusty)
  • duży kapelusz suszonego borowika
  • 1/2 szklanki jasnego
  • pełnego piwa
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania: tuszkę gęsi umyć, odciąć od niej szyję i końcówki skrzydeł. Wraz z umytą i obraną włoszczyzną umieścić je w garnku, dodać kapelusz grzyba pieprz i sól do smaku. Ugotować esencjonalny wywar. Obsuszoną gęś, natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz, odstawić w chłodne miejsce. Wypłukaną kaszę zalać przygotowanym gorącym wywarem (3 szklanki), ustawić na niewielkim ogniu i często mieszając gotować, aż kasza wchłonie cały płyn.

Naczynie z kaszą szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., by kasza "doszła". Ugotowaną na miękko kaszę połączyć z drobno posiekanym grzybem i doprawić do smaku. Do kaszy dodać koperek i lekko ją przechłodzić, a następnie nadziać nią gęś i zaszyć otwór białą bawełnianą nicią lub zapiąć wykałaczkami. Na spód brytfanny wlać piwo, ułożyć przygotowaną gęś i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika. Piec, polewając powstałym sosem ok. 90 minut do momentu uzyskania przez mięso odpowiedniej miękkości i barwy. Gęś wyłożyć na półmisek i przystroić ugotowaną i rozdrobnioną włoszczyzną z bulionu. Danie serwować z dodatkiem klusek drożdżowych na parze oraz czerwoną kapustą.