Rolada z perlicy

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 4,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: średniokaloryczne.

Składniki:
• tuszka perliczki 1,3 -1,5 kg,
• parzony boczek wędzony,
• 2 ząbki czosnku,
• majeranek,
• sól,
• pieprz,
• papryka.

Sposób przygotowania: perliczkę umyć, mięso wraz ze skórą wyluzować z kości w jednym płacie. Uzyskany płat rozłożyć na stole, zgrubienia mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, posypać delikatnie solą, pieprzem, majerankiem i papryką oraz natrzeć roztartymi ząbkami czosnku. Na tak przygotowaną tuszkę ułożyć pokrojony w plastry parzony boczek wędzony, całość starannie zwinąć w roladę, owinąć w folię aluminiową. Przygotowaną roladę ułożyć na blaszce do pieczenia lub w otwartej brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 150°C ok. 45 min. Po tym czasie odwinąć z folii i dalej piec 15 min. w temp. 180°C. Podawać pokrojoną w plastry i przystrojoną gotowanymi warzywami i zieloną pietruszką.

Perlica po staropolsku

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 4,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: średniokaloryczne.

Składniki:
• tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg,
• 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania),
• 2 dag bułki tartej,
• 10 dag masła,
• sól,
• pieprz,
• rozmaryn do smaku.

Sposób przygotowania: Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpilkować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.

Perlica wenecka

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 6-8,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: wysokokaloryczne.

Składniki:
• tuszka perliczki (1,2 - 1,3 kg),
• 4 dag masła lub margaryny,
• 5 dag grubej słoniny w całości,
• olej,
• 1 szklanka białego wytrawnego wina,
• 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki,
• 2-3 goździki,
• sól,
• pieprz,
• gałka muszkatołowa,
• natka pietruszki.

Sposób przygotowania: umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej.

Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230°C, po czym zmniejszyć płomień 180°C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby. Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty). Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki. Upieczoną perliczkę podawać z przysmażoną na maśle duszoną marchewką lub fasolką szparagową, ewentualnie ze smażonymi pieczarkami oraz ziemniakami posypanymi natką pietruszki.