Kaczka nadziewana

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 6,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: wysokokaloryczne.

Składniki:
• młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg),
• 20 dag cielęciny,
• 1 plaster świeżej słoniny (ok. 5 dag),
• 2 łyżki tartej bułki,
• 2 jajka,
• wątróbka z kaczki,
• 3 łyżki mleka,
• sól, pieprz, majeranek,
• kilka kwaskowych jabłek (preferowane małe papierówki w całości).

Sposób przygotowania: umyć kaczkę, pozostawiając nienaruszoną skórę odciąć końcówki skrzydeł, obsuszyć i natrzeć wnętrze majerankiem zmieszanym z solą. Tuszkę odstawić w chłodne miejsce i zająć się przygotowaniem farszu. Tartą bułkę zalać letnim mlekiem. Cielęcinę, słoninę i wątróbkę rozdrobnić dwukrotnie (ważne!) przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną tartą bułkę, żółtka, przyprawy i ubitą na sztywno pianę z białek.

Nadziać przygotowanym farszem wnętrze kaczki i szyję, po czym zaszyć białą bawełniana nicią lub spiąć wykałaczkami. Ułożyć kaczkę w brytfannie i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180°C ok.80 min. (w zależności od wielkości kaczki), polewając dość często wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie pół miękkie, dołożyć jabłka i piec dalej bez przykrycia na średnim ogniu w temp. 150°C, do momentu uzyskania równomiernego rumianego koloru. Kaczkę podać na wygrzanym półmisku w taki sposób, by każda porcja składała się z mięsa i farszu. Ułożone porcje polać częścią wytworzonego sosu. Półmisek przyozdobić pieczonymi jabłkami. Do kaczki serwować kluski drożdżowe na parze i sałatkę owocową. Sos z pieczenia podawać osobno w sosjerce.

Kaczka faszerowana na winie

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 6-8,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: wysokokaloryczne.

Składniki:
• młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg),
• 1 cebula,
• 10 łyżek oliwy,
• 2 łyżki masła,
• łyżka koncentratu pomidorowego,
• pól szklanki czerwonego wina wytrawnego,
• 10 dag wędzonej szynki,
• 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego,
• 10 dag tartego parmezanu,
• 3 żółtka,
• pół szklanki zielonych oliwek bez pestek,
• pół szklanki mleka,
• gałka muszkatołowa,
• pieprz, sól.

Sposób przygotowania: Szynkę pokroić w kostkę. Połowę cebuli obrać i drobno posiekać. Oliwki przekroić na połówki. Mięso mielone wymieszać z pokrojoną szynką, żółtkami, mlekiem, posiekaną cebulą, oliwkami i parmezanem, doprawiając do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem napełnić umytą i osuszona kaczkę. Tuszkę zaszyć białą bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Drugą połowę cebuli obrać, drobno posiekać, obsmażyć na oliwie z masłem i dodać posiekany rozmaryn. Następnie włożyć kaczkę i obrumienić ze wszystkich stron. Zrumienioną kaczkę podlać winem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180° C. Piec do miękkości, ok. 60 minut, podlewając bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Po upieczeniu mięso oddzielić od kości i pokroić na porcje. Podawać z kawałkami farszu, na sosie powstałym podczas pieczenia.

Kaczka z sosem miodowym

Informacje o potrawie:
liczba porcji: 6-8,
czas przygotowania: 90 min.,
stopień trudności: średniotrudne,
kaloryczność: wysokokaloryczne.

Składniki:
• młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg),
• 4 pomarańcze,
• 2 łyżki masła,
• 2 łyżki oliwy,
• 2-3 łyżki płynnego miodu,
• 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
• sól,
• pieprz.

Sposób przygotowania: pomarańcze sparzyć, jeden z owoców pokroić w plasterki, z drugiego zetrzeć skórkę. Z całyh pomarańczy wycisnąć sok. Kaczkę umyć, natrzeć skórką i oprószyć przyprawami.

Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Masło rozpuścić. Do masła dodać oliwę i sok z pomarańczy. Kaczkę posmarować częścią marynaty. Ułożyć ją w brytfannie i piec ok. 2 godzin - pierwsze 20 min. w temp. 200° C, pozostały czas w 180° C. W trakcie pieczenia polewać mięso marynatą, na następnie wytworzonym sosem. Sos przelać do garnka. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody i sosu. Dodać do reszty sosu i zagotować. Doprawić miodem. Kaczkę obłożyć plasterkami pomarańczy. Osobno podać sos.