Kaczka nadziewana

Składniki: młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg), 20 dag cielęciny, 1 plaster świeżej słoniny (ok. 5 dag), 2 łyżki tartej bułki, 2 jajka, wątróbka z kaczki, 3 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek, kilka kwaskowych jabłek (preferowane małe papierówki w całości)

dalej...

Kaczka faszerowana na winie

Składniki: młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg), 1 cebula, 10 łyżek oliwy, 2 łyżki masła, łyżka koncentratu pomidorowego, pól szklanki czerwonego wina wytrawnego, bulion drobiowy - kostka, gałązka świeżego rozmarynu, 10 dag wędzonej szynki, 35 dag mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowego, 10 dag tartego parmezanu, 3 żółtka, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, pół szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól.

dalej...

Kaczka z sosem miodowym

Składniki: młoda kaczka (ok. 1,5 - 1,8 kg), 4 pomarańcze, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 2-3 łyżki płynnego miodu, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

dalej...

Gęś po poznańsku

Składniki: gęś (ok. 3,0-3,5 kg), 1 i 1/2 szklanki kaszy perłowej, sól, mała porcja włoszczyzny (bez kapusty), duży kapelusz suszonego borowika, 1/2 szklanki jasnego, pełnego piwa, 2 łyżki posiekanego koperku, pieprz, sól.

dalej...

Gęsie udaka z jabłkami

Składniki: 4 udka gęsie, 20 dag cebuli, 400 ml rosołu drobiowego (z kostki), łyżeczka majeranku, 2 duże jabłka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 12 suszonych śliwek (bez pestek),8 suszonych moreli, 2-3 łyżki calvadosu lub koniaku, 2 łyżki tłuszczu do smażenia.

dalej...

Gęś pieczona w żurze

Składniki: pół gęsi, 2 łyżki mąki, 2 szklanki żuru (może być z proszku), 15 dag boczku wędzonego, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, łyżeczka majeranku, tłuszcz do smażenia, łyżeczka soli.

dalej...

Rolada z perlicy

Składniki: tuszka perliczki 1,3 -1,5 kg, parzony boczek wędzony, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, papryka.

dalej...

Perlica po staropolsku

Składniki: tuszka perliczki 1,3 - 1,5 kg, 15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania), 2 dag bułki tartej, 10 dag masła, sól, pieprz, rozmaryn do smaku.

dalej...

Perlica wenecka

Składniki: tuszka perliczki (1,2 - 1,3 kg), 4 dag masła lub margaryny, 5 dag grubej słoniny w całości,olej, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki, 2-3 goździki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki.

dalej...